Ministrul Sănătății explică de ce vrea să privatizeze sănătatea: ‘Pacientul își va alege spitalul și medicul’
Ministrul Sănătății, Victor Costache, a afirmat că, odată cu liberalizarea programelor de sănătate, pacientul va fi în centrul sistemului și va avea posibilitatea de a-și alege medicul și spitalul în care are încredere, iar în acest fel, fenomenul listelor de așteptare va înceta.
„Este vorba de a înlătura orice discriminare, de a pune pacientul în centrul sistemului, de a îl lăsa pe pacient să își aleagă medicul și spitalul în care are încredere. (…) În România, atât spitalele publice, cât și cele private sunt debordate de numărul de pacienți. Avem o populație care îmbătrânește, avem din ce în ce mai mulți pacienți (…). Sunt multe liste de așteptare, există supraaglomerare în spitale. (…) Vedeți un ciorchine de pacienți care așteaptă în fața ușilor cabinetelor, a saloanelor, a sălilor de operație și acest fenomen trebuie să înceteze”, a spus Costache, la Digi 24, potrivit Mediafax.ro.
Conform sursei citate, includerea spitalelor private în programele de sănătate a debutat în 2014 și a dat un exemplu în care pacienții se pot trata la stat sau la privat, fără niciun cost, respectiv programul de radioterapie.
„Din 2014, spitalele private desfășoară programe de sănătate. Un exemplu foarte bun este programul de radioterapie, care este unul dintre puținele programe decontate la costurile reale. Este echivalent cu felul în care sunt concepute programele la nivel european. Pacienții nu plătesc nici la spitalul de stata, nici la cel privat, în cazul programului de radioterapie. Acest model îl vom implementa și la restul programelor. (….) Trebuie să facem diferența între programele care se derulează prin Ministerul Sănătății și programele care se derulează prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate. La MS sunt programele de prevenție și sunt programele prioritare, (…) în care sunt tratați pacienții critici cu infarct miocardic, cu accident vascular cerebral. Prin această modificare legislativă se dă posibilitatea centrelor private care au această expertiză (…) să trateze pacienții din aceste programe de urgență a MS și nu plătesc nimic. Este exlcusă orice coplată. Mai sunt programele curative, care se desfășoară prin CNAS”, a explicat ministrul Sănătății.
Ministerul Sănătății are în dezbatere publică o ordonanță prin care spitalele și clinicile private vor putea accesa oricând fonduri bugetare cuprinse în programele de sănătate. În prezent, acestea puteau implementa programe de sănătate doar dacă era depășită capacitatea furnizorilor publici.
„Prin proiectul de act normativ se propune ca serviciile medicale din cadrul programelor naționale de sănătate curative, care se suportă din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate să se deruleze în mod unitar atât prin furnizori publici, cât și prin furnizori privați, în mod similar cu reglementarea privind furnizorii privaţi de medicamente şi dispozitive medicale. Astfel, se asigură accesul imediat al pacienților la tratament in cadrul programelor naționale de sănătate curative și, funcție de opțiunea acestora, prin furnizorii care sunt autorizați și evaluați și care au încheiat contracte de furnizare de servicii medicale cu casele de asigurări de sănătate”, se arată în expunerea de motive a proiectului de ordonanță care modifică Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.
Potrivit actului normativ, furnizorii privați de servicii medicale puteau implementa programe de sămătate ale statului, doar atunci când era depășită capacitatea furnizorilor publici de a le implementa.