CrimeExterneUltima-Ora

Aleksei Navalnîi, mesaj pentru Occident în contextul crizei din Ucraina: Se comportă „ca un şcolar speriat”

Opozantul rus Aleksei Navalnîi face apel la Occident să nu accepte nicio concesie în fața lui Vladimir Putin în criza privind Ucraina. Într-o serie de scrisori trimise revistei Time, Navalnîi, aflat în detenție, spune că Occidentul se comportă ca „un şcolar speriat, care este intimidat de unul dintr-o clasă mai mare”, relatează dpa, potrivit Agerpres.

„Din nou Occidentul cade în capcanele lui Putin”, a scris disidentul rus într-o scrisoare primită de Time pe 14 ianuarie și citată într-un articol sub titlul „Omul de care se teme Putin”. În discuțiile cu Putin, strategia SUA a fost aceea de a oferi Rusiei o „soluție diplomatică”, clarificând totodată că o invazie a Ucrainei va fi fi urmată de „costuri severe și copleșitoare”, a declarat pentru Time un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate din SUA, ca răspuns la criticile lui Navalnîi, adăugând că SUA consideră plasarea sa în detenție „ca fiind motivată politic și o nedreptate gravă”. De ce se teme Putin În scrisorile sale, Aleksei Navalnîi explică ce îl motivează pe președintele rus și de ce se teme Putin. Potrivit opozantului liderului de la Kremlin, Vladimir Putin nu este îngrijorat de desfășurarea forțelor americane în Europa de Est sau posibilitatea ca Ucraina să se alăture NATO la un moment dat. „În loc să îi ignore aiurelile, SUA acceptă agenda lui Putin şi se grăbeşte să organizeze întâlniri. Ca un şcolar speriat, care este intimidat de unul dintr-o clasă mai mare”, scrie Navalnîi.

Adevăratele temeri ale lui Putin sunt legate de „o schimbare a puterii în Rusia, urmată de eliminarea clanului său corupt de oligarhi și spioni. Nu NATO îl ține pe Putin treaz noaptea; este spațiul disidenței democratice pe care NATO îl deschide de-a lungul graniței sale”, notează Times, citându-l pe Navalnîi și adăugând că această teamă este cea care conduce toate conflictele pe care Rusia le duce cu Occidentul.

În loc să convoace discuții sau să ofere concesii, Navalnîi vrea ca SUA să facă presiuni asupra Kremlinului din exterior, în timp ce el și susținătorii săi îl preseze pe Putin din interior. O astfel de mișcare, crede disidentul, va diviza elitele din jurul lui președintelui rus, dând startul a ceea ce adepților lui Navalnîi le place să numească „frumoasa Rusie a viitorului”, una care este liberă, democratică și care se înțelege cu vecinii săi și cu Occidentul. Aleksei Navalnîi a fost închis în urmă cu un an și se află acum într-un lagăr-penitenciar din Pokrov, la aproximativ 100 km de Moscova. El a fost arestat pe 17 ianuarie 2021, imediat după ce a aterizat la Moscova de la Berlin, unde a fost tratat după ce a fost otrăvit în Siberia, în august 2020, cu agentul neurotoxic Noviciok. Navalnîi a fost condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare pentru că ar fi încălcat termenii controlului judiciar, după o sentință cu suspendare din 2014, pe care el a catalogat-o drept manevră politică. Pedeapsa din 2014, de 3,5 ani de închisoare cu suspendare, a fost transformată în închisoare cu executare. Dacă va ispăși întreaga pedeapsă, Navalnîi va sta în spatele gratiilor până în septembrie 2023. Peste 127.000 de militari au fost comasați de Rusia în apropiere de granița cu Ucraina, potrivit ministrului apărării de la Kiev, citat de CNN. Noua evaluare vine în contextul în care temerile privind o invazie Rusiei au tot crescut.

Sursa: www.libertatea.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *