Oficialii UE se tem de eșecul negocierilor pentru Brexit. “Nu ştiu cum vom evita un dezastru”
Oficialii UE se tem de eșec. Negocierile pentru un Brexit cu acord bat pasul pe loc. Cea de-a șaptea rudă oficială de discuții s-a încheiat săptămâna trecută, fără un rezultat notabil, iar ambele părți se acuză reciproc de eșecul negocierilor.
Un viitor acord asupra relației UE cu Marea Britanie este văzut ca fiind din ce în ce mai puțin probabil de către Bruxelles, relatează politico.eu.
„Dacă nu se întâmplă ceva notabil în prima săptămână a lunii septembrie, nu știu cum vom putea evita un dezastru”a declarat un oficial UE care a luat parte la negocieri. „Nu cred însă că sunt șanse pentru asta” a adăugat el.
Un mesaj asemănător l-a făcut public, în câteva rânduri, și negociatorul principal al UE, Michel Barnier, în timpul videoconferințelor cu mai multe state europene din această săptămână.
„Perspectivele unui acord au scăzut”, a spus Barnier, având în vedere că în discuțiile din vară nu s-au înregistrat progrese, a relatat un oficial al unei țări europene.
Suntem foarte, foarte pesimiști cu privire la Brexit” a adăugat acesta.
Negocierile sunt contracronometru, iar oficialii UE insistă ca acestea să se încheie până pe 7 septembrie pentru excluderea ipotezei ieșirii Marii Britanii din UE, fără niciun acord, înainte ca perioada de tranziție să se încheie pe 31 decembrie.
Unde s-au împotmolit negocierile
Sunt sute de pagini de regulamente și chestiuni tehnice care trebuie negociate, iar părțile trebuie să ajungă la un compromis înainte de Summitul Consiliului European din luna octombrie. Apoi, acordul trebuie ratificat de către Parlamentul European și cel al Marii Britanii.
Negocieri continue au loc între oficialii europeni și cei ai Marii Britanii, iar părțile sensibile sunt pescuitul și practici concurențiale echitabile, fără să se ajungă la un numitor comun, încă.
„Franța și Germania sunt puternic mobilizate pentru a proteja interesele cetățenilor și întreprinderilor din UE. Accesul pe piața europeană înseamnă respectarea normelor noastre” a spus Clement Beaune, recent numit ministru al afacerilor europene în Franța.
Și, deși s-au înregistrat progrese în ceea ce privește alte aspecte ale negocierilor, cum ar fi comerțul cu bunuri și servicii, UE insistă asupra „paralelismului” în cadrul negocierilor.
Sentimentul de la Bruxelles este că negociatorul șef britanic Brexit, David Frost, nu are autoritatea primului ministru Boris Johnson pentru a face compromisuri.
Dar, deocamdată, nu există semne că vreun lider – de la Boris Johnson la Angela Merkel până la președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen – ar fi implicat. Vineri, la o conferință de presă de 90 de minute, Merkel a rostit o singură frază despre Brexit.
Sursa: StirilePROTV