Fără păcănele și agenții de pariuri! Propunerea făcută de Dragomir
Dumitru Dragomir (77 de ani) susține inițiativa legislativă care prevede excluderea angențiilor de păcănele și pariuri în afara orașelor.
Fostul președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal consideră că ar fie de bun augur o curățare a urbilor de casele de pariuri și jocurile de noroc care sufocă în momentul de față orașele.
Dacă în ceea ce privește casele de pariuri Dragomir susține că va fi greu să fie scoase din oraș, acesta este mult mai vehement atunci când vine vorba de „păcănele”, pe care le vrea în afara orașelor.
„Pariurile sportive nu pot fi interzise, sunt în toată lumea, în taote campionatele mari. Dar jocurile de noroc chiar nu au ce căuta lângă școli, mai ales păcănelele. Aici este bine, să le scoată în afara orașelor. Facem ca la americani, cum au ei Las Vegas”, a spus Dumitru Dragomir, potrivit iAMSport.
Proiectul privind publicitatea pentru jocurile de noroc, adoptat
Senatul a adoptat, miercuri, în plen, proiectul care vizează limitarea publicităţii audiovizuale pentru jocurile de noroc şi pentru pariurile sportive.
S-au înregistrat 80 de voturi “pentru” şi două abţineri.
Plenul şi-a însuşit raportul de admitere cu amendamente al Comisiilor juridică şi de cultură.
Senatorii au votat pentru permiterea reclamelor între orele 23,00 şi 6,00, iar reclamele outdoor nu pot depăşi 30 de metri pătraţi.
Senatorii au votat amendamentele propuse de liberali, precum cel care permite, în intervalul orar 6,00 – 23,00, “inserturile grafice ale mărcii, siglei sau altui simbol prin care se poate identifica titularul mărcii”, însoţite de mesajul “Fii responsabil” şi de interdicţia participării la jocurile de noroc a persoanelor sub 18 ani.
Un alt amendament adoptat prevede că
“formele de publicitate exterioară sunt permise dacă dimensiunile materialelor publicitare nu depăşesc, în mod individual, o suprafaţă de 30 de metri pătraţi” şi nu promovează premii în bani sau bunuri materiale.
A fost admis, de asemenea, un amendament propus de senatorul UDMR Turos Lorand, care stipulează “interzicerea oricărei forme de comunicare comercială audiovizuală pentru activităţile de jocuri de noroc, reglementate potrivit art. 10 alin. 1 din OUG nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, prezentate sau recomandate de personalităţi ale vieţii publice, culturale, ştiinţifice, sportive ori de alte persoane care, datorită celebrităţii lor, pot încuraja activităţile de jocuri de noroc şi pariuri sportive”.
Proiectul de act normativ pentru completarea art. 29 din Legea 504/2002 a audiovizualului şi pentru modificarea şi completarea Legii 148/2000 privind publicitatea va fi dezbătut de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.
În cadrul dezbaterilor din plen, preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a precizat că prin această reglementare tinerii vor fi protejaţi, menţionând că, dacă există propuneri constructive, ele pot fi adoptate la Camera Deputaţilor, iar lucrurile pot fi puse pe făgaşul normal.
“Sunt de acord cu discursul auzit până acum pe secvenţa următoare – jocurile de noroc reprezintă una dintre cele mai populare modalităţi de petrecere a timpului liber şi una din cele mai toxice pentru adolescenţi. Tinerii noştri sunt afectaţi de genul acesta de divertisment. (…) A crescut piaţa de jocuri ilegale între 23 şi 60%, ca atare, dacă vrem să fim oameni serioşi şi să facem ceva corect şi coerent, adoptăm această lege. (…) Eu cred că tinerii cu această reglementare vor fi protejaţi şi vă rog să înţelegeţi argumentele, vă rog să verificaţi site-urile de specialitate din alte ţări europene şi o să vedeţi maniera serioasă în care colegii din comisiile de raport au elaborat această lege. Suntem deschişi cu toţii la propuneri constructive şi suntem convinşi că dacă acestea vor fi făcute în Camera Deputaţilor lucrurile pot fi puse pe făgaşul normal. Pentru că da, jocurile de noroc sunt o problemă”, a transmis Gorghiu.