ExterneGeneralInternSanatate

Diferența uriașă între sistemul de sănătate din România și cel din Italia. Cum este tratat un pacient cu cancer

România rămâne în topul țărilor din Europa cu cele mai multe decese din cauza cancerului. În fiecare an mor 50 de mii de români, potrivit statisticilor, din cauza celei mai nemiloase boli din lume. Și asta se întâmplă în timp ce toți miniștrii Sănătății nu au pierdut nicio ocazie să declare că pacientul este în centrul sistemului, adică cel mai important. Am căutat pacientul din centrul sistemului din România pentru a vedea cum se simte și facem o comparație cu pacientul din centrul sistemului italian. Jurnaliștii Digi24 Carla Tănasie și Sergiu Balaban au prezentat diferențele uriașe dintre 2 țări care înțeleg diferit ce înseamnă tratarea și prevenirea unei boli grave.Volume 90%

Fiecare ministru s-a declarat foarte îngrijorat de situația sistemului de sănătate din România și tot la nivel declarativ pacientul a fost pus mereu în centrul preocupărilor. În realitate, bolnavul e la marginea prăpastiei, lăsat să se descurce singur. Lipsesc medicamente de bază, nu mai vorbim de terapii moderne, nu avem aparatură, nu există prevenţie şi aşa viaţa oamenilor e pusă pe lista de aşteptare. Sună cinic, dar aceasta este realitatea. O confirmă statisticile: 140 de români mor zilnic de cancer.

„Pentru anumite categorii de boli cum este cancerul e nevoie de analize costisitoare, importante, de la RMN, CT sau analize de sange. Ele trebuie făcute foarte repede, nu pe liste de așteptare”, spune Viorica Ștefu, pacientă

Viorica Ștefu a descoperit că are cancer anul trecut, în noiembrie. Dacă aștepta ca sistemul pe care-l alimentează cu bani prin taxele pe care le plătește să-i deconteze analizele, trebuia să stea 3 luni ca să primească un diagnostic.

„Dacă așteptăm programarea prin casa de sănătate, RMN care să îmi diagnosticheze cancerul îl făceam acum în ianuarie, or eu în noiembrie deja m-am operat”, spune Viorica Ștefu, pacientă.

Operaţia a fost făcută după ce pacienta şi-a plătit investigaţiile cu bani din buzunar.

„Mă costa 1.600 lei toate analizele, pe care le-am suportat din pensia mea. În condițiile în care am muncit 40 de ani, am plătit la stat și pensia îmi permite să plătesc în continuare asigurare de sănătate”, adaugă Viorica Stefu, pacientă.

În sistemul de sănătate din România aproape că nu există prevenție

Suntem pe primul loc în Europa cu 1% prevenție, adică sub 20 de euro de persoană bani alocați. Este unul dintre motivele pentru care în România se moare cu zile din cauza unor boli prevenibile.

Într-un sistem de sănătate care abia mai respiră, medicii se plâng şi ei că sunt sufocaţi de birocraţie.

Italia este una din țările care a reușit să pună pacientul în centrul sistemului la propriu, nu doar declarativ. Iar acest lucru este confirmat de statisitici care arată că are cea mai mare rată de supraviețuire a pacienților bolnavi de cancer. De exemplu, 90% dintre bolnavii depistați cu cancer de prostată supravețuiesc, în timp ce media UE este 87%. Cum a reușit statul italian acest lucru?Ne spune Liliana Mariş, care din 2008 lucrează ca medic de familie în Milano. În Italia, statul lucrează intensiv pentru prevenţie.

„La cancerul de colon, la fiecare cetățean italian rezident, toți cei peste 50 de ani primesc acasă scrisoarea cu invitație pentru prevenirea cancerului de colon și rect să facă un examen gratuit mergând în farmacie”, spune Liliana Matiș, medic de familie în Italia.

Iar în momentul în care un pacient este diagosticat cu cancer, toți medicii colaborează între ei pentru că binele bolnavului este interesul lor comun.

„În momentul în care se bănuiește că este o tumoră, atunci se găsesc căile libere, toate uşile deschise, asta e ceva fantastic”, adaugă Liliana Matiș, medic de familie in Italia.

Italia nu investeşte doar în prevenţie şi tratament, ci şi în găsirea de terapii moderne

Italia are 51 de centre specializate în terapii și cercetare care au rolul de a transpune inovațiile din laboratoare direct în practică. În ultimul an, Ministerul Sănătății italian a finanțat 39 de proiecte de cercetare în domeniul oncologiei cu peste 20 de milioane de euro. În același timp, centrele ce cercetare (IRCSS) recunoscute și finanțate de Minister, sunt implicare în peste 800 de proiecte. Italia a dezvoltat și un sistem de asistență la domiciliu pentru bolnavii de cancer.

Nici în Italia, serviciile statului nu ajung la toți bolnavii. Dar acolo statul nu se fereşte să colaboreze îndeaproape cu asociații de voluntari și cu fundații. De exemplu, anual, peste 100.000 de pacienți diagnosticați cu cancer au nevoie de tratament la domiciliu, iar aici un ajutor important vine din zona de voluntariat.

Italia ocupă locul doi, după Cipru, în topul ţărilor europene care reuşesc să salveze oamenii care suferă de boli ce pot fi prevenite. Iar statisticile arată că, de la an la an, creşte numărul bolnavilor care supravieţuiesc după ce au fost descoperiţi cu tumori maligne.

Sursa: www.digi24.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *