ExterneRazboi

LIVE Război în Ucraina, ziua 477: Armata ucraineană „avansează treptat, dar sigur” / Noi atacuri în sudul Ucrainei / Crimeea, lovită de drone

Ucraina a anunțat miercuri progrese mici în contraofensiva sa împotriva forțelor ruse, în lupte pe care le-a descris ca fiind „extrem de violente”. Armata ucraineană înregistrează pierderi semnificative și progresează lent spre linia principală de apărare a Rusiei, au recunoscut oficialii occidentali într-una dintre primele evaluări ale Occidentului cu privire la contraofensiva ucraineană lansată la 4 iunie.

Un pilot ucrainean pe frontul din DonețkFoto: Evgeniy Maloletka / AP / Profimedia

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 477, LIVETEXT:

14:28Kievul a anunțat joi că trupele ucrainene fac progrese în contraofensiva recent lansată, în ciuda rezistenței puternice a forțelor rusești.

14:04Parlamentul ungar a inclus pe ordinea sa de zi pentru lunile iunie şi iulie, fără o dată precisă, aprobarea aderării Suediei la NATO, măsura venind la doar o zi după ce Congresul SUA a invocat lipsa de progres a Ungariei în acest sens pentru a bloca vânzarea de sisteme HIMARS către Budapesta.

13:44AvtoVAZ, unul dintre producătorii auto ruși care au preluat activitățile Renault după retragerea companiei franceze din Rusia, a anunțat că va apela la deținuți condamnați la muncă forțată pentru a suplimenta producția de mașini Lada.

13:25Șeful comisiei electorale din Rusia a declarat că Ministerul rus al Apărării și Serviciul Federal de Securitate (FSB) al țării consideră posibilă organizarea de alegeri în septembrie în cele patru regiuni ucrainene pe care Rusia a anunțat în septembrie 2022 că le-a anexat, a relatat joi agenția de presă de stat TASS.

Rusia nu controlează în totalitate Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson, iar lupte se dau în toate cele patru regiuni. Regiunile urmează să își aleagă guvernatorii locali în septembrie, potrivit Reuters.

Șeful ONU în domeniul nuclear a început vizita la centrala nucleară Zaporojie

12:39 Ministerul rus al justiției a declanșat o anchetă pentru a stabili dacă un centru prezidențial dedicat lui Boris Elțîn, primul șef de stat al Rusiei după destrămarea Uniunii Sovietice, ar fi un „agent al străinătății”.

12:14Șeful ONU în domeniul nuclear, Rafael Grossi, a început o vizită la centrala nucleară Zaporojie, controlată de ruși, în sudul Ucrainei, a anunțat joi compania ucraineană de energie nucleară Energoatom, informează Reuters.

Agenția rusă de stat TASS relatase mai devreme că Grossi a trecut printr-un punct de control rusesc în regiunea ucraineană Zaporojie, unde au loc lupte grele, în drumul său spre cea mai mare centrală din Europa.

11:49 Rusia va adopta puteri extraordinare ce permit confiscarea activelor companiilor occidentale „obraznice” pentru a le descuraja să părăsească țara, scriu jurnaliștii de la Financial Times, citând un document oficial al Kremlinului și pe purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin.

11:06Membrii NATO se grăbesc să finalizeze un plan pentru a oferi sprijin pe termen lung Ucrainei, dar se luptă acum cu cea mai bună modalitate de a-i asigura securitatea până când se va putea alătura alianței militare, relatează Reuters citând oficiali americani și europeni.

Planul ar urma să fie aprobat luna viitoare la summitul NATO de la Vilnius.

10:15Odesa a fost atacat din nou în noaptea de miercuri spre joi, potrivit Reuters. Autoritățile ucrainene au declarat că apărarea aeriană a doborât toate cele 18 drone rusești care s-au apropiat de regiune.

Autoritățile din Crimeea, controlată de Rusia, au raportat, de asemenea, un atac cu drone, spunând că au doborât 9 drone ucrainene.

Minskul susține că a doborât o dronă ucraineană la frontieră

09:50Poliția de frontieră din Belarus a doborât o dronă ucraineană deasupra regiunii Gomel, care se învecinează cu Ucraina, a anunțat joi agenția de presă rusă de stat TASS, potrivit serviciului de frontieră belarus, citat de Reuters.

08:50Japonia se află în discuții pentru a furniza proiectile de artilerie Statelor Unite pentru a consolida stocurile necesare pentru contraofensiva Ucrainei împotriva Rusiei, a relatat joi Wall Street Journal, citat de Reuters.

Japonia ia în considerare furnizarea de obuze de artilerie de 155 mm. în cadrul unui pact din 2016 pentru a face schimb de muniție ca parte a alianței sale de securitate de lungă durată cu SUA, potrivit publicației americane, citând persoane familiare cu acest subiect.

08:22Trupele rusești și-au intensificat atacurile și au minat dens câmpurile pentru a opri contraofensiva mult așteptată a Ucrainei, dar forțele ucrainene „avansează cu încredere”, a declarat ministrul adjunct al apărării Hanna Maliar la televiziunea ucraineană la 14 iunie, potrivit The Kyiv Independent.

08:20Orașul Krivoi Rog din regiunea Dnipropetrovsk a fost atacat din nou cu rachete rusești în noaptea de miercuri spre joi, transmite The Guardian.

„În această noapte, inamicul a atacat din nou Krivoi Rog cu rachete. Au lovit două întreprinderi industriale. Un bărbat de 38 de ani a fost rănit. Este internat în stare gravă”, a declarat joi dimineață șeful Administrației Militare Regionale Dnipropetrovsk, Serhiy Lysak.

Apărarea aeriană au doborât o rachetă rusească iar resturile au căzut pe o mașină.

Australia nu permite construirea unei noi ambasade a Rusiei

07:25 Premierul Anthony Albanese a anunţat joi că guvernul australian se va opune construirii unei noi ambasade a Rusiei în apropierea sediului Parlamentului din Canberra, invocând un risc de securitate naţională, informează AFP.

01:18Preşedintele Volodimir Zelenski le-a spus miercuri seara compatrioţilor că a vorbit aproape o oră la telefon cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, alături de care lucrează la o formulă care să dea Ucrainei o perspectivă concretă de aderare la NATO la summitul de la Vilnius de luna viitoare, relatează News.ro.

00:22Forțele de ocupație ruse au oprit transmiterea automată a datelor de la senzorii de monitorizare a radiațiilor de la Centrala Nucleară Zaporojie (ZNPP). Aceste informații sunt transmise acum manual de către reprezentanții Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), relatează Ukrainska Pravda.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a spus că membrii alianței trebuie să se asigure că Ucraina primește în continuare suficiente arme pentru a-și continua contraofensiva împotriva Rusiei.
  • Ucraina a raportat miercuri progrese mici în contraofensiva sa împotriva forțelor ruse, în ceea ce ministrul adjunct al Apărării a spus că sunt lupte „extrem de aprige”. În ziua trecută, trupele ucrainene au avansat cu 200-500 de metri în diferite zone din apropierea orașului de est, în mare parte devastat, Bahmut și 300-350 de metri în direcția orașului Zaporojie, din sud-estul orașului, a spus Hanna Maliar.
  • Aleksandr Dugin, propagandist și ideolog rus, este acuzat de încălcarea integrității teritoriale și a inviolabilității Ucrainei și de apeluri publice la genocid de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), relatează Ukrainska Pravda și Kyiv Independent.
  • Șeful ONU pentru nucleare Rafael Grossi a amânat miercuri o călătorie la centrala nucleară Zaporojie, aflată sub ocupația rusă, din motive de securitate, în condițiile în care lupte grele au avut loc în sudul Ucrainei. Kremlinul s-a declarat îngrijorat de rapoartele neconfirmate ale presei conform cărora un comandant cecen înalt a fost rănit în Ucraina. Miercuri mai devreme, postul TV al Ministerului Apărării a raportat că Adam Delimhanov, șeful Gărzii Naționale a Ceceniei, a fost rănit în Ucraina. Liderul cecen Ramzan Kadîrov a susținut mai târziu că Delimhanov era în viață și sănătos. Rachetele Kalibr au lovit orașul Odesa, din sudul Ucrainei, miercuri, la ora 2.40, incendiind un depozit, un centru de afaceri, o instituție de învățământ, restaurante și magazine. A fost unul dintre numeroasele atacuri din toată țara de miercuri care au făcut 13 civili morți și 24 răniți.
  • Drumul către satul ucrainean proaspăt eliberat Storojeve este mărginit de cadavre ale soldaților ruși și de vehicule blindate arse.
  • Evgheni Prigojin, şeful mercenarilor Wagner, a declarat că grupul sa se va întoarce pe frontul ucrainean în luna august, iar până atunci luptătorii „se odihnesc şi se pregătesc”, relatează CNN, potrivit News.ro. Șeful Wagner a reiterat miercuri refuzul luptătorilor săi de a semna contracte cu Ministerul Apărării, la o zi după ce președintele Vladimir Putin a declarat că acestea sunt necesare.
  • Camera inferioară a Parlamentului Rusiei a declarat miercuri că a votat în favoarea legislației care va permite Ministerului Apărării să semneze contracte cu infractori suspectați sau condamnați pentru a lupta în Ucraina.