CrimeEconomicEvenimentSanatateTOP STORIESUltima-Ora

Cutremure devastatoare Turcia Siria. Sunt 4.890 de morți și peste 20.000 de răniți. GALERIE FOTO și VIDEO

Cutremure devastatoare Turcia Siria

09:41 Cel puțin 4.890 de decese au fost acum confirmate în Turcia și Siria. Numărul morților din Turcia a crescut la cel puțin 3.381 în jurul orei 9:45, ora locală, marți, a declarat Orhan Tatar, un oficial al agenției de gestionare a dezastrelor din țară, într-un briefing televizat, conform CNN.

De asemenea, au fost raportate cel puțin 20.426 de răniți, potrivit Tatar. 11.000 de clădiri sunt avariate.

În Siria, numărul morților a crescut la 1.509.

Cutremure devastatoare Turcia Siria. Sunt 4.890 de morți și peste 20.000 de răniți. GALERIE FOTO și VIDEO
Cutremure devastatoare Turcia Siria. Sunt 4.890 de morți și peste 20.000 de răniți. GALERIE FOTO și VIDEO

09:05 Zeci de luptători ISIS au evadat din închisori, după ce cutremurele au slăbit ușile penitenciarelor și au afectat pereții. 

08:58 Numărul deceselor în Turcia a crescut la 3.381, iar în Siria la 1.444, adică un total de 4.825 de morți, conform The Guardian. 

08:35 – Primele imaginii cu românii repatriați din Turcia:

08:17 Echipa de sprijin din România, formată din personal specializat de căutare-salvare RO-USAR, medici și asistenți SMURD, personal cu echipe canine din cadrul Clubul Câinilor Utilitari a ajuns în provincia Hatay, într-o localitate apropiată orașului Antakia. Aceasta este prima zonă pe care autoritățile turce, respectiv Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și a Situațiilor de Urgență – AFAD, cu responsabilități clare în gestionarea situației generate de cutremure au ales-o pentru echipa din România.

Salvatorii români au început să construiască baza de operații, concomitent, pregătindu-se primul schimb pentru începerea misiunii de sprijin.

Totodată, marți dimineață, înainte de a începe deplasarea către locația bazei de operații stabilite de AFAD, o echipă formată dintr-un ofițer și 2 subofițeri cu 2 câini de căutare-salvare au executat o misiune de recunoaștere în teren, împreună cu o echipă din Turcia, la o zonă rezidențială afectată de cutremur.

08:00 – Marți dimineața, a mai fost înregistrat un seism cu magnitudinea de 5,6 în Turcia. 

07:56 – China va acorda Turciei ajutor în valoare de 6 milioane de dolari. De asemenea, Crucea Roșie din China va acorda un ajutor de urgență în valoare de 200.000 de dolari atât Turciei, cât și Siriei, informează Al Jazeera. 

07:44 – Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că numărul morților ar putea depăși 20.000 de oameni.

07:34 – Un băiat de 14 ani a fost salvat de sub dărâmăturile din orașul Kahramanmaras la mai bine de 24 de ore după producerea primului seism.

07:32 – Organizația Națiunilor Unite a informat oficial că seismul cu magnitudinea de 7,8 care a lovit sudul Turciei luni dimineața a fost cel mai puternic cutremur din zonă din ultimii 80 de ani, notează CNN.

07:26 – O aeronavă Spartan a adus, în noaptea de luni spre marți, primii români, recuperaţi din infernul care a cuprins Turcia. Este vorba despre opt oameni din Satu Mare, Dolj şi Iași, care – după experienţa traumatizantă – au beneficiat şi de asistenţă psihologică.

Marți dimineața, o altă aeronavă va aduce în ţară şi un grup de studenţi plecaţi în Turcia cu burse Erasmus.

Totodată, alte aproape 20 de echipe de căutare-salvare din România sunt deja pregătite să pornească în sprijinul salvatorilor turci.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență: „Ei acum au fost preluați de microbuzele de la ISU, o parte așteaptă familile care vor ajunge în 2 ore și vor fi duși la terminalul de la Otopeni unde vor aștepta familiile lor și vor pleca cu ei și o parte care sunt… colegii sau cetățenii polonezi vor fi duși la un hotel unde vor rămâne și ulterior vor lua un avion către Polonia.”

07:15 – Cum arată drumul dintre Gaziantep și Adana:

07:05 – Cel puţin 4.372 de morţi au fost confirmaţi în ambele țări, transmite CNN, care îl citează pe Yunus Sezer, şeful serviciilor pentru dezastre din Turcia.

În total, au fost raportaţi 15.834 de răniţi, a declarat Sezer într-o conferinţă de presă la Ankara.

Bilanţul Turciei a crescut la 2.921 de persoane începând de marţi dimineaţă, potrivit lui Yunus Sezer, şeful serviciilor pentru dezastre din Turcia.

În Siria, 1.451 de morţi şi 3.531 de răniţi au fost raportate de oficiali.

Cel puţin 5.606 clădiri s-au prăbuşit în Turcia în timpul şi după cutremur, potrivit Agenţiei de gestionare a dezastrelor şi a situaţiilor de urgenţă din Turcia. Există rapoarte despre distrugeri similare în nordul Siriei.

*****

Amintim că luni dimineață, când cei mai mulți oameni încă dormeau, un cutremur extrem de puternic, de 7,8 pe scara Richter, a zguduit sudul Turciei. Cu epicentrul în provincia Kahramanmaraş, seismul s-a simțit și în țara vecină Siria – la Alep, Hama și Latakia, unde a lăsat în urmă un dezastru greu de imaginat.

Au urmat zeci de replici și apoi un alt seism de 7,7 grade, dar replicile nu s-au oprit, urmând alte zece.